La meva llista de blogs

dimecres, 19 de desembre del 2018

La Gea, flor de la posidònia

Ahir dimarts 12 de desembre, vam rebre una visita molt especial a la biblioteca de l'escola. La Lola Rojas, mare de la Júlia de 3r i del César de 5è, ens va venir a explicar la història de la Gea, flor de la posidònia, que és un llibre que ha escrit ella mateixa i que ha publicat El Cep i la Nansa.


La Gea és una nena que vol ser tan bona al rem com a la vela, somia ser una bona marinera i preservar la mar Mediterrània, però per això cal que sigui tota una experta en el món submarí, que en descobreixi els secrets i que en superi les pors.


La Gea té una companya d'aventures que es diu Fina, una gavina tafanera i poruga que tot ho oblida. També hi ha el Botis, un peix lluna que és una mica poeta i molt bromista. Al llarg dels set capítols d'aquest relat, la Lola explica una història amb regust mediterràni carregada de tradicions marineres, on es reivindiquen els valors de l'amistat i la cura pel medi ambient.



Desitgem molta sort a la Lola en aquesta aventura que acaba de començar com a autora de literatura infantil i juvenil i us recomanem que no us perdeu les fantàstiques il·lustracions de la Glòria fort, artista local que ha sabut captar l'essència d'aquesta història i el caràcter intrèpid i tendre de la seva protagonista.


Clicant la coberta del llibre, podreu accedir al booktràiler que ha publicat El Cep i la Nansa: 


Una tardor carregada de contes

Quan ja falten pocs dies perquè comenci l'hivern, us oferim un parell d'històries que hem compartit a l'hora del conte de la nostra biblioteca durant les darreres setmanes. Dijous passat, 13 de desembre, vam poder escoltar The Highway Rat, un relat llegit en anglès pel Jeremy, el pare de l'Héctor de P5. 


Aquesta és una altra de les populars històries de la Julia Donaldson, autora també de The Gruffalo, que en Jeremy ja ens va explicar el curs passat. En aquest ocasió, hem conegut les aventures d'un ratolí que es creu molt espavilat i roba el menjar de la resta d'animals que passen pel seu camí. Fins el dia que apareix l'ànec... 


L'Hèctor va col.laborar amb el seu pare per traduir alguns fragments al català i per aclarir, sobre tot,  alguns dels episodis que estaven a punt de passar!



Anteriorment, el divendres 23 de novembre, la Laura, la mare de l'Abril de P5 ens va fer una versió molt particular del conte del príncep capritxós a partir d'un Pop-up meravellós de l'editorial Combel: El punt vermell.


Sembla ser que el príncep capritxós demanava molts regals, però sens dubte el millor que va rebre va ser una gran festa carregada de sorpreses. Està clar que la felicitat, al capdavall, no ens la donen els objectes materials sinó els bons moments viscuts. I aquesta és una reflexió molt pertinent per les festes que s'acosten.





Agraïm des d'aquí la col·laboració del Jeremy i la Laura amb l'hora del conte i la seva aportació en la promoció de la literatura infantil.

diumenge, 18 de novembre del 2018

Hora del conte amb Pocoyo

Aquest divendres passat vam dedicar l'hora del conte als nens i nenes més petits de l'escola. L'Araceli, la tieta del Luca, ens va portar el conte de Pocoyo envía una carta, en el qual aquest personatge tan conegut fa un dibuix per a la seva amiga Elly i li vol enviar. Després de llegir-nos el llibre, una colla de voluntàries va repartir fulls i sobres perquè tothom qui volgués pogués escriure la seva pròpia carta i enviar-la per correu. Gràcies pel teu conte Araceli!


 





dijous, 15 de novembre del 2018

La Ratoliva ens visita

Un any més, aquest matí hem rebut la visita de la nostra amiga la Ratoliva. Com ja sabeu, la Ratoliva és la mascota de les biblioteques públiques de la ciutat i un cop al curs ens ve a veure a l'escola i ens explica com s'ho passa de bé, llegint tots els llibres que hi ha a casa seva, en un cau secret de la biblioteca.



Les nenes i els nens més petits de l'escola es miren la Ratoliva amb molta emoció perquè els impressiona moltíssim, però a primer i a segon la reben amb entusiasme i avui, fins i tot, s'han inventat una cançó amb el seu nom!



La Ratoliva ens ha explicat que d'aquí a pocs dies vindrà una amiga seva que es diu Lluneta i que ens portarà uns quants llibres que ha seleccionat ella mateixa per a la biblioteca de l'escola.




Fins l'any que ve Ratoliva!!!!

dimecres, 14 de novembre del 2018

Recomanacions de tardor

Després de la castanyada, us presentem algunes de les novetats que acabem d'adquirir per a la biblioteca de l'escola. Per a les nenes i els nens d'infantil, comencem amb un text molt dolç en que l'autora ens trasllada als dies de platja de les vacances. L'Ulisses i la seva germana decideixen sembrar uns quants Grans de sorra i fan una collita molt especial!
  • SIBYLLE DELACROIX, Grans de sorra, Joventut, Barcelona, 2018.


Per a l'alumnat de Cicle Inicial, volem recomanar el desè títol de la col·lecció Petita & Gran, una col·lecció que reivindica la memòria d'algunes dones que han destacat en diferents disciplines al llarg de la història. En aquest cas, el llibre ens parla de la petita Ada Lovelace, una nena que de ben petita va destacar pel seu interès en les matemàtiques i es va convertir en la primera programadora de la història.
  • Mª ISABEL SÁNCHEZ VEGARA i ZAFOUKO YAMAMOTO, Ada Lovelace, Alba, Barcelona, 2017.


Pels nens i nenes de Cicle Mitjà proposem una història d'humor i d'enginy basada en un conte tradicional d'origen oriental. La sabiduría del califa narra les desventures de Hachid, un pobre captaire que es dedica a olorar la flaire del menjar dels mercats i restaurants de la ciutat de Bagdad. Un bon dia té un conflicte amb l'amo d'un restaurant i el califa, que és un home culte i de molt bon criteri, ajudarà a resoldre el problema utilitzant la picardia i el sentit comú.
  • ILAN BRENMAN, La sabiduría del califa, Edelvives, Madrid, 2014.


Aquest cop per a l'alumnat del cicle superior hem seleccionat un llibre que barreja aventura, intriga, fantasia i valors. La mona de l'assassí és una història sobre l'amistat escrita per la Sally Jones, una goril.la amb unes aptituds increïbles que es belluga entre humans per a rescatar el seu amic capità empresonat injustament per un crim que no ha comès. Amb el seu relat, la Sally Jones atraparà les seves lectores i els seus lectors i els portarà des del barri de l'Alfama a Lisboa fins a l'Índia, on viuran episodis insòlits al palau del maharajà de Bhapur.
  • EGELIUS, La mona de l'assassí, Viena, Barcelona, 2017.


Us desitgem molt bones lectures!

dilluns, 5 de novembre del 2018

La Setmana de l'Àlbum

Aquest cap de setmana ha començat la segona edició de la Setmana de l'Àlbum, que programa un centenar d'activitats a Barcelona ciutat i comarques al voltant del gènere àlbum en llibreries, escoles i biblioteques. S'organitzen trobades amb autors i autores, es fan tallers, exposicions, xerrades sobre el gènere i activitats lúdiques com gimcanes literàries destinades a tots els públics.

Si voleu informar-vos sobre la Setmana de l'Àlbum, cliqueu al damunt del cartell i accedireu al seu web. Hi ha un programa d'activitats molt complet al voltant dels Àlbums il·lustrats. No us ho perdeu!

dimecres, 24 d’octubre del 2018

Un sopar de por

Comencem l'hora del conte d'aquest curs a la nostra biblioteca amb un conte de por. Un sopar de por és un sopar molt particular que reuneix els personatges més terribles que us pugueu imaginar. Meritxell Martí i Xavier Salomó són els responsables d'aquest llibre carregat d'humor.


Jean-Col Trinxat, el xef de l'Espàrrec Pudent, prepara diferents menús especialment pensats per a cadascun dels convidats. Sota les solapes del llibre hem pogut descobrir plats del tot "exquisits" cuinats amb criteri professional per a bruixes, monstres, dimonis o vampirs. I també per a algú més.


No us perdeu la cara de les nenes i els nens que aquesta tarda han vingut a la biblioteca i han escoltat amb atenció la Rosario que amb l'ajuda del seu fill Fabrizio anava presentant cadascun dels comensals i descrivia amb detall les receptes terrorífiques del xef Jean-Col Trinxat.


Agraïm a la Rosario la seva contribució en aquesta primera sessió de l'hora del conte i li donem la benvinguda com a dinamitzadora d'aquesta activitat per part de l'AMPA.


Igualment, volem agrair la feina feta fins ara per l'Emma en l'organització de tantes sessions portades a terme i animem a les famílies a participar en alguna ocasió, explicant aquells contes que tant us agrada compartir a casa amb la vostra canalla. 



 






dilluns, 18 de juny del 2018

Compartint l'Odissea

Aquest curs també hem dedicat les sessions de biblioteca de 6è a llegir de forma col.lectiva l'adaptació de l'Albert Jané de L'Odissea d'Homer. Aquesta no és una lectura fàcil, però nens i nenes en fan una valoració molt positiva perquè, malgrat l'esforç que suposa, acaben descobrint els motius pels quals aquesta obra és un dels clàssics imprescindibles de la literatura universal. 




 

Al llarg de les setmanes hem viatjat al costat d'Ulisses, des de Troia fins a Ítaca, l'illa que dóna nom a la nostra escola. Hem viscut les seves aventures i hem compartit emocions de tota mena, des de l'horror fins a la desesperació, però també l'intriga, l'amor i l'esperança. Hem pogut conèixer personatges de la mitologia grega tan famosos com Polifem. Hem debatut sobre la lleialtat i la noblesa. Ens ha conmogut un protagonista que també és capaç de mostrar la seva feblesa. I ens ha agradat descobrir el paper que l'autor d'aquesta obra tan antiga atorga als diversos personatges femenins que apareixen al llarg de la història, especialment la deessa Atena, que sempre està al seu costat per ajudar-lo, i Penèlope, l'esposa del protagonista, que confia en el seu retorn fins l'últim moment.





 A 1r també han treballat aquesta obra i per això han demanat ajuda a les famílies, per a construir el vaixell d'Ulisses. En tenim una mostra molt completa amb tots els models possibles. Al costat dels vaixells, les nenes i nens de 6è han exposat les maquetes que han elaborat sobre diversos episodis de l'obra: l'illa dels ciclops, el cant de les sirenes, Escil.la i Caribdis o Penèlope teixint de dia i desteixint de nit.






De tota la feina feta, el que més ha agradat a tots els nens i nenes ha estat l'oportunitat de compartir la visita a l'exposició de L'Odissea que hem organitzat al vestíbul de l'escola amb les maquetes, els vaixells i les figures dels personatges principals de l'obra. Aprofitant les parelles de l'apadrinament lector, 1r i 6è ha passejat per l'exposició compartint tot allò que cadascú sabia sobre les aventures d'Ulisses. Ens alegra que aquestes nenes i aquests nens de 6è que ja deixen l'escola Ítaca s'emportin el record d'aquest obra tan potent que dóna nom a l'escola que els ha vist créixer. Des d'aquí els desitgem molta sort i bones lectures!