La meva llista de blogs

dilluns, 24 de juny del 2019

1r i 6è comparteix l'Odissea

Aquest curs hem dedicat una bona part de les sessions de biblioteca de 6è a llegir l'adaptació de l'Albert Jané de L'Odissea d'Homer. A 1r també han treballat aquesta obra i per això  han construït amb l'ajuda de les seves famílies el vaixell amb què Ulisses va fer el seu llarg viatge. L'objectiu comú és el mateix: conèixer aquest clàssic de la literatura universal que dóna nom a la nostra escola.




Al llarg de les setmanes hem viatjat al costat d'Ulisses, des de Troia fins a Ítaca, l'illa de la qual n´és rei. Hem viscut les seves aventures i hem compartit emocions de tota mena, des de l'horror fins a la desesperació, però també l'intriga, l'amor i l'esperança. Hem pogut conèixer personatges de la mitologia grega tan famosos com Polifem. Hem debatut sobre la lleialtat i la noblesa. Ens ha commogut un protagonista que també és capaç de mostrar la seva feblesa. I ens ha agradat descobrir el paper que l'autor d'aquesta obra tan antiga atorga als diversos personatges femenins que apareixen al llarg de la història, especialment la deessa Atena, que sempre està al costat d'Ulisses per ajudar-lo, i a Penèlope, l'esposa del protagonista, que confia en el seu retorn fins l'últim moment i inventa  tota mena d'estratègies per no haver d'escollir un nou marit entre els pretendents que la pressionen.



La feina que han portat a terme aquests nens i nenes s'ha vist reflectida en una exposició sobre L'Odissea al vestíbul de l'escola. Al costat dels vaixells que havien fet les nenes i nens de 1r, l'alumnat de 6è va exposar les maquetes que havien elaborat sobre diversos episodis de l'obra: l'illa dels ciclops, el cant de les sirenes, Escil.la i Caribdis, el palau de Circe, l'illa de les ombres eternes o Penèlope teixint de dia i desteixint de nit. El cavall de Troia és el que va tenir més èxit!


L'acte de cloenda d'aquesta exposició va ser la setmana passada, quan l'alumnat de 1r i 6è va poder compartir la visita a l'exposició. Aprofitant les parelles de l'apadrinament lector, van passejar pel vestíbul, observant les maquetes i els vaixells i posant en comú tot allò que cadascú sabia sobre les aventures d'Ulisses. Ens alegra que aquestes nenes i aquests nens de 6è que ja deixen l'escola Ítaca s'emportin el record d'aquest obra tan potent que dóna nom a l'escola que els ha vist créixer. Des d'aquí els desitgem molta sort i bones lectures!


I a tota la resta us volem recordar que l'estiu és un bon moment per a gaudir de la lectura. En solitari o en companyia, a casa o quan es viatja, a mig matí o abans d'anar a dormir, un bon llibre sempre és un bon company. Us desitgem molt bones vacances i molt bones lectures!



dijous, 13 de juny del 2019

Dia mundial del medi ambient

El darrer dimecres dia 5 de juny, dia mundial del medi ambient, la biblioteca de l'escola va acollir la darrera sessió de l'hora del conte d'aquest curs. La Charo, la mare del Fabrizio, va explicar una versió pròpia inspirada en un vídeo que podeu trobar a YouTube: Sustainability: told as a children's Fairy Tale with Beautiful Montage, a  https://youtu.be/fKWQuU0sHPw



  
La Charo va fer servir el Kamishibai, un teatret d'origen oriental que s'utilitzava antigament per a explicar històries de tradició oral. També va portar titelles i figures d'animals de tota mena per a narrar el conte de El rey egoista que quiso cambiar.


Aquest era un rei que només es preocupava per la riquesa i l'ostentació i que, amb la seva ambició, mica en mica anava malbaratant els recursos naturals del seu reialme, destrossant-lo i arruïnant-lo. Afortunadament es va donar compte que si no era més amable amb el seu món, el perdria per sempre. I va començar a prendre mesures, utilitzant la força del vent, el poder de l'aigua, l'escalfor del sol, estalviant energia i pensant en el futur. Un futur del qual tots i totes en som responsables.


Després del conte, alguns nens i nenes van poder estampar les seves samarretes blanques contra el canvi climàtic. Cada cop en tenim més!



Acomiadem l'hora del conte d'aquest curs, agraint la seva organització per part de l'AMPA i molt especialment la tasca de la Charo com a dinamitzadora d'aquesta activitat. Igualment, volem donar les gràcies a totes les famílies que han participat en aquesta iniciativa explicant contes o assistint com a públic.


I, ja sabeu, durant les vacances d'estiu no deixeu d'explicar contes, de llegir llibres i de compartir històries en família! La lectura és cosa de tots i totes!