La meva llista de blogs

dimecres, 20 d’octubre del 2021

Recomanacions de tardor

Volem compartir amb vosaltres algunes de les noves adquisicions de la nostra biblioteca i ho fem començant per la canalla més petita de l'escola. Un dia a la platja és un llibre deliciós escrit amb lletra de pal que mostra el munt d'activitats que un pare i un fill cocodril fan a la platja al llarg de tot un dia. Les frases curtes i carregades d'onomatopeies també es poden escoltar a l'audiollibre a través del codi QR.

  • EVA MONTANARI, Un dia a la platja, Joventut, Barcelona, 2021.

Per a les nenes i els nens de cicle inicial, us proposem tot un clàssic que per sort s'ha tornat a publicar en català. El meu gat és molt bèstia descriu amb detall el munt de coses que fa un gat, algunes més habituals que d'altres. La genialitat d'aquest llibre és la contradicció continua entre el que narra el text i el que mostren les imatges, molt divertides i expressives. Aquest és un llibre per riure en família.
  • GILLES BACHELET, El meu gat és molt bèstia, Entredos, Girona, 2021.

Per a cicle mitjà, hem reservat la darrera publicació del Sebastià Serra que aquest cop, a més de fer unes il·lustracions meravelloses, ha fet el text en format de vers. Estels i formigues comença amb un poema d'una petita formiga i acaba agafant cada cop més distància respecte aquest primer pla per poder passejar-se per tot l'univers amb poesies sobre cases, planetes i estels. Un llibre extraordinari, cuidat fins el darrer detall, que caldrà llegir i observar amb molta calma per descobrir cadascun dels seus racons. El podeu trobar a you tube: https://www.youtube.com/watch?v=gwxVrukVamw  
  • SEBASTIÀ SERRA, Estels i formigues, El cep i la nansa, Barcelona, 2021.

Finalment, volem presentar-vos el darrer llibre de lectura col·lectiva que hem adquirit per a l'alumnat de 6è. Es diu Amanda Black i és el primer volum d'una sèrie que acaba de començar i que ja està tenint molt d'èxit entre la gent jove. La tensió i la intriga són el secret d'aquesta col·lecció protagonitzada per l'Amanda i el seu amic Eric que viuen tota mena d'aventures tan trepidants que ens obliguen a llegir un capítol darrera l'altre, sense parar.
  • JUAN GÓMEZ-JURADO, Amanda Black, una herencia peligrosa, B de blok, Madrid, 2020.

dimecres, 9 de juny del 2021

Els petits gegants

La setmana passada, les nenes i els nens de cicle inicial van rebre la visita de la Marta Minella, que els va explicar el seu darrer conte: Els petits gegants. Aquest llibre és el darrer de la col·lecció Mima i l'ha publicat l'editorial local El cep i la nansa, per celebrar els 250 anys dels gegants petits de la Vilanova i la Geltrú. 

Al llarg del llibre la Marta ens explica la història de la Pubilla i l'Hereu que són el gegant i la geganta petits de la ciutat. La Pubilla va néixer a cals Guineueta i, de ben menuda, ja volia ser alta com una geganta. L'Hereu va néixer a cals Melic, de la sínia dels garrofers i, malgrat que tenia unes dimensions considerables, volia ser petit com en Patufet. El dia que es van trobar van descobrir que tenien moltes coses a compartir. I encara avui "segueixen plegats, dansant i mostrant la seva estima per la terra que els ha vist créixer".

A través d'aquest fil argumental, la Marta Minella fa un petit homenatge als gegants petits de Vilanova i la Geltrú i a la pròpia ciutat, introduint en la història paisatges i elements propis de la nostra cultura popular i tradicional. Les fantàstiques il·lustracions del Sebastià Serra, carregades de petits detalls, ens situen en espais tan característics com l'església de la Geltrú, el passeig marítim, el far o una  sínia típica d'altres temps.

Esperant que aquest estiu puguem veure els gegants petits per la Festa Major, agraïm a la Marta Minella la presentació d'aquest llibre tan especial a la nostra escola i us convidem a veure'n alguns detalls en el booktrailer que trobareu al clicar la imatge de la coberta. 



dimarts, 13 d’abril del 2021

Els dies de la setmana

Ens fa molta il·lusió compartir amb vosaltres un nou llibre de la col·lecció de contes de la Dàmaris Gelabert que està publicant l'editorial local El Cep i la Nansa. Es tracta de Els dies de la setmana, una de les cançons més populars d'aquesta pedagoga. 

El motiu de la nostra alegria és que el Sebastià Serra, il·lustrador reconegut d'origen vilanoví, va voler visitar l'escola Ítaca per a agafar algunes idees sobre les aules d'infantil i la biblioteca. Si us hi fixeu amb atenció, podreu reconèixer alguns dels objectes i dels mobles que formen part del nostre entorn quotidià. Com podeu comprovar, les il·lustracions combinen fotografies de maquetes i dibuix. Cadascun dels dies té el seu propi escenari i el seu propi color i tots ells estan plens de petits detalls treballats amb delicadesa. El resultat és espectacular! 



Agraïm molt sincerament aquest regal del Sebastià i incorporem aquest llibre en un lloc molt especial de la nostra biblioteca. Aprofitem per recomanar-vos Llegim, cantem i creixem! la col·lecció de contes de la Dàmaris Gelabert que recull alguns dels títols de les seves cançons, amb la lletra, el codi QR del videoclip, les meravelloses il·lustracions del Sebastià Serra i algunes recomanacions per a famílies i docents. Una iniciativa fantàstica d'El Cep i la Nansa!


dilluns, 12 d’abril del 2021

Muriel Villanueva, autora de Duna

El dijous passat 8 d'abril, les nenes i els nens de cicle superior van rebre la visita de la Muriel Villanueva, autora del llibre Duna, que és una de les lectures obligatòries que han fet al llarg d'aquest curs. A fi de poder garantir les mesures covid, vam fer tres torns al llarg del matí i la Muriel va poder parlar tranquil·lament amb tot l'alumnat. 


Després d'una recerca prèvia, els diversos grups portaven preparades preguntes que havien sorgit a la classe al voltant de l'autora, del llibre Duna i de la resta de títols de la seva obra. La Muriel va descriure la seva tasca professional, definint amb precisió el procés creatiu d'una obra literària, com un seguit de capes que es van sobreposant a mesura que maduren els diversos temes que la conformen. 



En tot moment la Muriel va mostrar-se propera, oberta i comunicativa, donant detalls molt concrets relacionats amb els personatges i els escenaris dels seus llibres, especialment del llibre Duna que és el que més interessava al públic. Donat que cadascun dels grups es trobava en moments diferents de la lectura, l'autora no va voler desvetllar el secret sobre el Max, que és un dels protagonistes. Les nenes i els nens van poder preguntar dubtes sobre el contingut del llibre, compartir allò que més els havia sobtat o agradat i expressar la seva pròpia interpretació del text. L'escriptora també els va fer preguntes com, per exemple, per què pensaven que la Duna tenia un ull de cada color.




Duna és el diari de vacances que la nena que porta aquest nom ha de fer, mentre estiueja junt amb les seves germanes a la casa del seu avi, en un poblet de la costa. La història ens parla de l'amistat, dels primers amors, de les contradiccions entre el món de les persones adultes i el de la gent jove i, molt especialment, de la transformació d'uns personatges que deixen enrere la seva infància. 



La Muriel també ens va explicar que, després de Duna, va publicar una segona part del llibre que es diu Dunes, del qual se'n sent especialment orgullosa. Malgrat que ja ens va avisar que aquesta potser és una lectura que va més adreçada a l'alumnat de secundària, molts nens i nenes ja van expressar les seves ganes de llegir-la.


La visita de la Muriel Villanueva a la nostra escola forma part del programa de promoció literària Autors a les aules, de la Institució de les lletres catalanes, del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya. Des d'aquí, agraïm tant a l'autora com a la institució l'oportunitat que s'ofereix a les escoles d'acostar la literatura a l'alumnat. L'experiència de poder conèixer en directe una dona que es dedica professionalment a l'escriptura és un estímul molt positiu pel recorregut lector de cada criatura, ja que li permet saber què hi ha al darrera d'un llibre, quina mena de persones són aquelles que es dediquen a inventar històries i com de gratificant pot arribar a ser l'escriptura. 

Moltes gràcies per tot això Muriel!

diumenge, 14 de març del 2021

21 de març, Dia Mundial de la Poesia

El dia 21 de març va ser proclamat per la UNESCO Dia Mundial de la Poesia. Des de la biblioteca de l'escola, per a celebrar-lo, us volem recomanar alguns llibres de poesia per a infants, un recurs molt interessant per a treballar el gust per la lectura. A partir del ritme, la sonoritat i els jocs del llenguatge, la poesia infantil acosta la literatura a la canalla de forma lúdica i atractiva. La seva expressivitat i la seva capacitat simbòlica activen la curiositat i la motivació lectora de nenes i nens. La seva musicalitat ofereix la possibilitat de recitar, memoritzar i compartir.

Comencem la nostra selecció amb un llibre d'Haikus, una de les formes pròpies de la poesia tradicional japonesa. Es tracta d'un recull il·lustrat de set composicions molt breus que es mouen entre l'endevinalla, la descoberta i l'emoció per convidar a la canalla més petita a descobrir la poesia.

  • NÚRIA ALBERTÍ, Els meus primers Haikús, El Cep i la Nansa, febrer 2029, 2a edició.


Kalandraka recupera en una nova edició el llibre que Miquel Desclot va dedicar al seu fill Eloi, una obra de referència de la poesia catalana per a infants. Oi, Eloi? és un recull de proverbis, endevinalles, cançons, jocs breus i composicions una mica més extenses que tenen en comú el sentit lúdic del vers. 
  • MIQUEL DESCLOT, Oi, Eloi?, Kalandraka, Barcelona, 2019.


Bitxopoemes i altres bèsties és un poemari adreçat a infants de l'escriptora biscaïna Leire Bilbao. Les diferents poesies que s'hi recullen, escrites originalment en euskera, han estat adaptades al català per l'escriptor i traductor barceloní Jaume Subirana. L'obra es compon de gairebé cinquanta propostes poètiques organitzades en quatre apartats: poemes voladors, poemes d'aigua, poemes que repten i poemes rugents. Bitxos i altres bèsties retratats amb una bona dosis d'humor. 
  • LEIRE BILBAO, Bitxopoemes i altres bèsties, Kalandraka, Barcelona, 2019.


Arianna Squilloni es passeja per la natura observant amb ulls de nena l'entorn que envolta tots els essers vivents que s'hi mouen: els gripaus, el llimac, la flor d'àrnica o la sargantana. Sota les pedres és un llibre deliciós, on la bellesa de cada poema encaixa amb unes il·lustracions molt delicades i una enquadernació artesanal.

  • ARIANNA SQUILLONI, Sota les pedres, Akiara books, Barcelona, 2020.


Per finalitzar les nostres recomanacions, us proposem una selecció de poesies infantils en castellà feta per Ana Garralón. Són 32 poemes sobre animals de diversos autors llatinoamericans repartits en tres apartats diferents: Por el aire van..., Del agua vienen... i En la tierra están... 
  • ANA GARRALÓN (sel. i prol.), Rurrú camarón. Antología de poetas lationoamericanos, Bambú, Barcelona, 2017.


Esperant que aquesta selecció us inspiri i us animeu a compartir poesies amb tota la família, us desitgem un molt bon Dia Mundial de la Poesia!


diumenge, 7 de març del 2021

8 de març, dia de la dona

A punt per celebrar un any més el dia de la dona, volem compartir amb vosaltres algunes lectures de la nostra biblioteca que ens aporten elements de reflexió molt interessants per treballar des d'una perspectiva coeducativa i per reivindicar els drets de les dones. Us convidem a compartir amb les vostres criatures llibres com aquests que ens ajuden a construir relacions igualitàries i a rebutjar qualsevol mena de discriminació.

L'Artur i la Clementina és tot un clàssic que planteja d'una forma molt planera una relació de dues tortugues en la qual l'Artur, amb voluntat de complaure la seva parella, es mostra incapaç de compartir res amb ella i tractar-la com a igual. La controla, la carrega de regals innecessaris, la menysté repetides vegades i ataca tant el seu amor propi i la seva llibertat personal que aconsegueix saturar-la. 
  • ADELA TURÍN, L'Artur i la Clementina, Kalandraka, Pontevedra, 2012.

La història de les dues germanes que reben la visita del seu cosí Hans descriu amb molta gràcia com xoquen dos estils de vida ben diferents i com, des d'una bona voluntat malentesa, aquest cosí menysté la manera de viure d'aquestes dones i els vol imposar el seu propi criteri.
  • SONJA BOUGAEVA, Dues germanes tenen visita, Takatuka, Barcelona, 2010. 

Rosa Parks és un dels títols de la col·lecció Petita & GRAN, una col·lecció de contes que dona visibilitat a moltes dones úniques i meravelloses de les quals es pot aprendre i amb les quals ens podem identificar. Aquest és el cas de l'activista Rosa Parks, que va lluitar contra la discriminació racial de les persones afroamericanes als Estats Units. La seva lluita per la igualtat, la seva reivindicació pels drets civils i el seu coratge van inspirar i ajudar a molta gent. A més de la narració de la seva història, el llibre inclou fotografies i una biografia breu.
  • MARIA ISABEL SÁNCHEZ VEGARA, Rosa Parks, Alba, Barcelona, 2019.

La trena o el viatge de Lalita és l'adaptació infantil del llibre La trena de Laetitia Colombani. La història es situa a l'Índia i ens parla de la discriminació que pateixien les dones d'allà i molt especialment les que formen part de la franja social dels dàlits, intocables. La Smita té un gran somni: que la seva filla Lalita vagi a l'escola. La lluita d'aquesta dona pel futur de la seva filla resulta admirable.
  • LAETITIA COLOMBANI, La trena o el viatge de la Lalita, Penguin Random House, Barcelona, 2020.

Valerosas és el retrat de quinze dones que, malgrat les circumstàncies adverses de la vida, van lluitar per a aconseguir els seus somnis. Totes elles van ser dones decidides i perseverants que es van haver d'enfrontar a la intransigència pròpia dels seus respectius períodes històrics. La seva determinació va contribuir a canviar el món de moltes dones. 
  • PÉNÉLOPE VAGIEU, Valerosas 1, mujeres que sólo hacen lo que ellas quieren, Dibbuks, Barcelona, 2017.

L'educació en la igualtat i el respecte com a valors fonamentals de la convivència és l'ànima del nostre projecte educatiu. Esperem que lectures com aquestes ens ajudin a construir relacions igualitàries basades en el respecte i l'empatia. Us desitgem un molt bon dia de la dona. 

dimecres, 10 de febrer del 2021

Ens ha visitat La Lluneta!

La setmana passada vam rebre la visita de La Lluneta, l'amiga de la Ratoliva. Cada any ens ve a veure i ens porta llibres per la biblioteca de l'escola. 

Aquest cop, tots els llibres que ens ha portat per a les nenes i els nens d'infantil són llibres-joc que et proposen reptes per a trobar objectes amagats, descobrir coses que estan fora de lloc o deduir la resposta d'algunes preguntes a partir de la informació que ens donen les imatges. Ens han agradat molt!

  • BASTIEN CONTRAIRE, El intruso, Libros del zorro rojo, Barcelona, 2016.


  • JAUME COPONS, Qui ha estat?, Combel, Barcelona, 2019.
  • SURYA SAJNANI, A veure si em veus, La Galera, 2017.

Per a les nenes i els nens de cicle inicial, la Lluneta ens ha portat 3 llibres que parlen de llibres i hem acabat la sessió parlant del llibre que ens agradaria ser: els llibres d'aventures i els de viatges són els que tenen més èxit! Moltes gràcies Lluneta!
  • JEN CAMPBELL, La llibreria voladora d'en Franklin, Blume, Barcelona, 2018.

  • JOSÉ JORGE LETRÍA, Si jo fos un llibre, Joventut, Barcelona, 2014.

  • JOSEP VICÓ, Més que llibres, Animallibres, Barcelona, 2015.
Fins a la propera Lluneta. Ens agrada molt que ens vinguis a veure!


dimecres, 27 de gener del 2021

Dia Escolar de la Noviolència I la Pau

Malgrat que aquest any no podem fer la tradicional trobada de tota la comunitat educativa per a celebrar la festa de la pau, des de la biblioteca volem compartir alguns del títols que treballem amb l'alumnat per a reflexionar sobre un dels eixos del nostre projecte educatiu: la resolució pacífica dels conflictes.

Comencem pels nens i nenes d'infantil, amb una faula molt coneguda d'Isop, segons la qual un lleó i un ratolí s'ajuden mútuament. Aquesta faula narra la història d'un lleó molt gros i molt fort que mai s'hauria imaginat que seria salvat per un petit ratolí a qui un cop va perdonar la vida. Com totes les faules, aquesta història aporta elements de reflexió sobre la naturalesa humana a través d'unes magnífiques il·lustracions. 

  • JENNY BROOM, El lleó i el ratolí, Cruïlla, Barcelona.


Per a l'alumnat de cicle inicial, us recomanem un llibre sense text amb una història molt eloqüent que descriu un conflicte entre una granota i un ratolí que s'inicia de la forma més absurda i que acaba de forma desproporcionada en una espiral de violència i destrucció sense límits. La història retrata l'absurd de la guerra, la seva cruesa, la devastació que provoca i la buidor que deixa en les persones quan el conflicte finalitza.
  • NICOLAI POPOV, Per què?, Kalandraka, Barcelona, 2018.


A cicle mitjà, recuperem tot un clàssic de la nostra biblioteca. L'enemic retrata la relació entre dos soldats de bàndols oposats que es troben en dues trinxeres al mig del no res, vigilant-se mútuament, abandonats enmig d'una guerra que no saben si s'ha acabat. Amb un text molt breu i un traç molt simple, l'àlbum retrata la solitud dels dos soldats, la desconfiança mútua, la necessitat per sobreviure i l'absurditat de la situació que els toca viure en una guerra que no entenen.
  • DAVIDE CALI, L'enemic, Takatuka, Barcelona, 2019.


Volem convidar les noies i els nois del cicle superior a reflexionar sobre la immigració i el racisme amb aquest àlbum il·lustrat que tracta el tema a través d'una metàfora molt inquietant. Els habitants d'una illa troben a la platja un home diferent a ells i decideixen acollir-lo, però se'n penedeixen. Finalment, senten l'amenaça i la por i el tornen al mar. Des d'aquell moment prenen la decisió de tancar l'illa.
  • ARMIN GREDER, L'illa. Una història quotidiana, Lóguez, Salamanca, 2015.


I, finalment, acabem aquestes propostes amb un poema de la Joana Raspall, adequat per a totes les edats. S'anomena Podries i ens recorda que sigui quin sigui el lloc on hem nascut, tots i totes som iguals i ens cal tenir les mans ben obertes per ajudar a qui ve fugint de la guerra i la pobresa.
  •  JOANA RASPALL, Podries, Cruïlla, Barcelona, 2015.