La meva llista de blogs

dimarts, 13 d’abril del 2021

Els dies de la setmana

Ens fa molta il·lusió compartir amb vosaltres un nou llibre de la col·lecció de contes de la Dàmaris Gelabert que està publicant l'editorial local El Cep i la Nansa. Es tracta de Els dies de la setmana, una de les cançons més populars d'aquesta pedagoga. 

El motiu de la nostra alegria és que el Sebastià Serra, il·lustrador reconegut d'origen vilanoví, va voler visitar l'escola Ítaca per a agafar algunes idees sobre les aules d'infantil i la biblioteca. Si us hi fixeu amb atenció, podreu reconèixer alguns dels objectes i dels mobles que formen part del nostre entorn quotidià. Com podeu comprovar, les il·lustracions combinen fotografies de maquetes i dibuix. Cadascun dels dies té el seu propi escenari i el seu propi color i tots ells estan plens de petits detalls treballats amb delicadesa. El resultat és espectacular! 



Agraïm molt sincerament aquest regal del Sebastià i incorporem aquest llibre en un lloc molt especial de la nostra biblioteca. Aprofitem per recomanar-vos Llegim, cantem i creixem! la col·lecció de contes de la Dàmaris Gelabert que recull alguns dels títols de les seves cançons, amb la lletra, el codi QR del videoclip, les meravelloses il·lustracions del Sebastià Serra i algunes recomanacions per a famílies i docents. Una iniciativa fantàstica d'El Cep i la Nansa!


dilluns, 12 d’abril del 2021

Muriel Villanueva, autora de Duna

El dijous passat 8 d'abril, les nenes i els nens de cicle superior van rebre la visita de la Muriel Villanueva, autora del llibre Duna, que és una de les lectures obligatòries que han fet al llarg d'aquest curs. A fi de poder garantir les mesures covid, vam fer tres torns al llarg del matí i la Muriel va poder parlar tranquil·lament amb tot l'alumnat. 


Després d'una recerca prèvia, els diversos grups portaven preparades preguntes que havien sorgit a la classe al voltant de l'autora, del llibre Duna i de la resta de títols de la seva obra. La Muriel va descriure la seva tasca professional, definint amb precisió el procés creatiu d'una obra literària, com un seguit de capes que es van sobreposant a mesura que maduren els diversos temes que la conformen. 



En tot moment la Muriel va mostrar-se propera, oberta i comunicativa, donant detalls molt concrets relacionats amb els personatges i els escenaris dels seus llibres, especialment del llibre Duna que és el que més interessava al públic. Donat que cadascun dels grups es trobava en moments diferents de la lectura, l'autora no va voler desvetllar el secret sobre el Max, que és un dels protagonistes. Les nenes i els nens van poder preguntar dubtes sobre el contingut del llibre, compartir allò que més els havia sobtat o agradat i expressar la seva pròpia interpretació del text. L'escriptora també els va fer preguntes com, per exemple, per què pensaven que la Duna tenia un ull de cada color.




Duna és el diari de vacances que la nena que porta aquest nom ha de fer, mentre estiueja junt amb les seves germanes a la casa del seu avi, en un poblet de la costa. La història ens parla de l'amistat, dels primers amors, de les contradiccions entre el món de les persones adultes i el de la gent jove i, molt especialment, de la transformació d'uns personatges que deixen enrere la seva infància. 



La Muriel també ens va explicar que, després de Duna, va publicar una segona part del llibre que es diu Dunes, del qual se'n sent especialment orgullosa. Malgrat que ja ens va avisar que aquesta potser és una lectura que va més adreçada a l'alumnat de secundària, molts nens i nenes ja van expressar les seves ganes de llegir-la.


La visita de la Muriel Villanueva a la nostra escola forma part del programa de promoció literària Autors a les aules, de la Institució de les lletres catalanes, del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya. Des d'aquí, agraïm tant a l'autora com a la institució l'oportunitat que s'ofereix a les escoles d'acostar la literatura a l'alumnat. L'experiència de poder conèixer en directe una dona que es dedica professionalment a l'escriptura és un estímul molt positiu pel recorregut lector de cada criatura, ja que li permet saber què hi ha al darrera d'un llibre, quina mena de persones són aquelles que es dediquen a inventar històries i com de gratificant pot arribar a ser l'escriptura. 

Moltes gràcies per tot això Muriel!