La meva llista de blogs

diumenge, 18 de desembre del 2016

La Bruixa i el Tió a l'hora del conte

Aquest darrer dijous  hem rebut la visita d'una escriptora força habitual a la nostra biblioteca: la Susana Peix. Ens ha explicat una història ben curiosa sobre una bruixa molt fredolica que tot ho convertia en llenya, per passar l'hivern sense sortir de casa. 




Amb l'ajuda d'un encanteri i d'unes paraules màgiques, hem vist com la bruixa anava transformant totes les coses de casa seva en tions, uns tions molt especials que deixaven anar pets i llufes. Finalment, ella mateixa també s'ha convertit en un tronc de fusta que, segons l'autora, dóna origen a la tradició catalana de picar el tió amb un bastó.



El llibre de La Bruixa i el Tió compta amb les il.lustracions d'Óscar Julve, conegut sobre tot per la col.lecció d'Elvis Rivoldi i pels seus personatges "Trancas y Barrancas". 


Agraïm un cop més la visita de la Susana Peix a la biblioteca de l'escola Ítaca i li desitgem molta sort amb La Bruixa i el Tió, un conte del tot adequat per les festes que s'acosten. Molts dels nens i nenes que han vingut avui a la biblioteca ja tenen el seu exemplar signat!


diumenge, 27 de novembre del 2016

El Monstre de Colors a l'Hora del Conte

El darrer dijous 24 de novembre vam tenir la primera sessió de l'Hora del Conte d'aquest curs. La Montse, que és la mestra de P3, la seva filla Joana i el seu fill Bernat, que són alumnes de 2n, ens van fer una petita representació del conegudíssim llibre de l'Anna Llenas: El Monstre de Colors.

Què et passa monstre de colors? Estàs fet un garbuig d'emocions!


La Joana i la Montse han ajudat al monstre de colors a reconèixer cadascuna de les seves emocions, posant-les en pots diferents. A cada emoció li correspon un color!






Finalment, aquest monstre es mereix una bona abraçada!


Agraïm a la Joana, el Bernat i la Montse el conte que ens han portat i els felicitem per la magnífica posta en escena!

Us oferim també un petit muntatge sobre aquest conte que van fer un grup de nens i nenes de quart fa un parell de cursos. Si cliqueu sobre la caràtula del llibre, el podreu visionar:

 https://www.youtube.com/watch?v=wFEmVAPgcrw&feature=youtu.be
                                   


dimecres, 2 de novembre del 2016

Recomanacions de novembre

Després de la castanyada, us fem arribar un nou llistat de suggeriments que ja podeu trobar a la biblioteca de l'escola:

Comencem per l'alumnat d'Educació Infantil. El granger i el pallasso és un àlbum sense text escrit que narra la relació entre un petit pallasso i un granger que viu al mig del no res. De forma inexplicable, el pallasso cau d’un tren que passa per davant de la granja i el granger, tot sorprès, l’acull i el fa sentir com a casa. Mitjançant unes imatges del tot expressives, aquest llibre descriu tendrament la història d'una amistat.

  • MARLA FRAZEE, El granger i el pallasso, Animallibres, Barcelona, 2015.



Per l'alumnat de 1r i 2n, hem descobert un llibre que ben bé sembla un catàleg d'emocions. L'autora fa un passeig per una llarga llista de les petites (i grans) emocions de la vida, descrivint amb poques paraules i amb unes il·lustracions molt aclaridores l'estat d'ànim que ens provoquen determinades situacions. Us convidem a llegir aquest llibre en família, doncs segur que podreu ajudar els vostres fills i les vostres filles a identificar i a definir allò que senten davant de diversos fets habituals.

  • MONTSE GISBERT, Les petites (i grans) emocions de la vida, Animallibres, Barcelona, 2015.



A les nenes i els nens de 3r i 4t, els volem recomanar El meu gran arbre, la història d'un nen força solitari que té un company del tot especial. Es diu Tità i és un roure molt gran i molt vell que li ofereix refugi, companyia, caliu, aventures i moltes emocions. A la vegada que ens explica la seva relació amb aquest roure, el protagonista també ens dóna moltes dades sobre la vida dels arbres. Però un dia passa un fet inesperat...

  • JACQUES GOLDSTYN, El meu gran arbre, Tramuntana, Girona, 2016.



Volem convidar a l'alumnat de Cicle Superior a reflexionar sobre un tema tan actual com la immigració amb l'ajuda d'aquest àlbum il·lustrat: L'illa. Utilitzant unes imatges molt explícites que gairebé no necessiten text, l'autor descriu la història d'un home desconegut que arriba a una illa amb el seu rai. Els habitants es mostren sorpresos i no saben massa bé com tractar-lo, de manera que decideixen acollir-lo i abandonar-lo en un corral de cabres. Quan l’home els reclama menjar i es plantegen la possibilitat de donar-li feina, la gent de l’illa se sent amenaçada i comença a tenir por, fins que decideixen prendre mesures. 

  • ARMIN GREDER, L'illa. Una història quotidiana, Lóguez, Salamanca, 2015.



dimecres, 12 d’octubre del 2016

Recomanacions d'octubre

Entre les moltes novetats que comencen a arribar a la biblioteca de l'escola, hem seleccionat un títol per a cada cicle. Per les nenes i els nens d'Educació Infantil, us proposem un llibre joc per compartir en família. A cada plana trobareu una pregunta sobre qui està fent alguna cosa determinada i haureu de localitzar entre deu personatges diferents qui ha fet què. 

  • OLIVIER TALLEC, Qui, què, qui, BiraBiro, UE, 2015.


Per a l'alumnat de 1r i 2n us presentem la Lili, una nena que té els cabells vermells com el foc. Com que els seus cabells cremen tot allò que toquen, la Lili té molts problemes per fer amics i amigues, però al llarg del llibre, descobrirà que ser diferent també té certs avantatges... 

  • WEN DEE TAN, Lili, Babulinka Books, Barcelona, 2016.


Il.lustrador reconegut pels seus dibuixos aparentment senzills, Sempé ens presenta aquest llibre que recomanem per als nens i nenes de cicle mitjà. En Marcel.lí és un nen que pateix una molèstia ben curiosa: es posa vermell sense motiu. Un bon dia coneix l'Arnau que també pateix una molèstia molt particular: esternuda sense estar refredat. Aquesta és una història sobre l'amistat en que l'autor combina un text força breu, amb unes il·lustracions del tot expressives, carregades d'humor i tendresa.

  • SEMPÉ, Marcel.lí, Blackie Books, Barcelona, 2016.


Finalment, per l'alumnat de Cicle Superior, volem presentar "La sopa de l'avi", una història molt dolça sobre un avi que aconsegueix ajudar la seva neta Catalina en la curació d'una malaltia tan greu com l'anorèxia. Els seus recursos són ben simples: un plat de sopa i una caixa d'aquarel·les. La saviesa i l'amor són els secrets d'aquesta teràpia infal·lible narrada per l'autor argentí Mario Satz.

  • MARIO SATZ, La sopa de l'avi, Babulinka Books, Barcelona, 2016.


Us desitgem un curs carregat de bones lectures!

divendres, 24 de juny del 2016

Bon estiu de lectures!

Tenint en compte que nens i nenes heu començat les vacances, des de la biblioteca de l'escola us volem recordar la importància de dedicar una estona cada dia a la lectura. L'estiu és molt llarg i els llibres són molt bons companys de viatge. Mares i pares: llegiu amb els vostres fills i amb les vostres filles, acompanyeu-los a les biblioteques públiques, animeu-los a fer préstec, passegeu-vos per les llibreries i, quan sigui possible, els podeu regalar un bon llibre. 
Us deixem amb les fotografies tan suggeridores del mural de lectura en família, esperant que aquestes escenes es repeteixin sovint al llarg de tot l'estiu! Bones vacances!

 


dijous, 16 de juny del 2016

Compartint L'Odissea

Durant el darrer curs de primària, a la biblioteca llegim l'adaptació que l'Albert Jané va fer sobre L'Odissea. D'aquesta manera, l'alumnat de 6è coneix el clàssic d'Homer i entén el sentit de la paraula que dóna nom a la nostra escola. Finalitzada la lectura del llibre, l'alumnat de 6è ha resumit L'Odissea i ha fet una il.lustració i una llegenda breu per a cadascun dels 30 capítols del text, que hem penjat al passadís de forma correlativa. L'alumnat de 1r també treballa els episodis més rellevants d'aquesta història i, per això, cada any fan una exposició de vaixells i personatges al vestíbul.
Després d'aquest treball de L'Odissea, l'alumnat de les tres classes de 6è ha fet un passeig per l'exposició amb els nens i nenes de primer. Han compartit coneixements, s'han explicat tot el que recordaven i han comprovat que aquest és un gran llibre carregat d'aventures!










 


diumenge, 29 de maig del 2016

Epaminondes

El dijous 26 de maig vam tancar la darrera sessió d'aquest curs de L'hora del conte amb un clàssic de la literatura infantil: Epaminondes. La Núria, l'àvia de l'Arlette de P4, ens va explicar la història d'aquest nen que, malgrat que volia fer les coses ben fetes, mai no entenia del tot bé els encàrrecs que li feia fer la seva mare... Agraïm a la Núria la seva col·laboració i ens acomiadem fins el proper curs, que si voleu ens tornarem a trobar a la biblioteca amb més contes!










L'Iu el detectiu visita 3r i 4t

Un curs més, les classes de 3r i 4t han rebut la visita d'Iu el detectiu. Aquest cop, els nens i nenes de cicle mitjà s'han hagut de convertir en autèntics detectius per ajudar l'Iu a resoldre un joc de misteri, com si es tractés del "Cluedo". L'Iu també ens ha parlat de l'Akira Toriyama, el famós dibuixant de manga, i ens ha portat tres còmics per la biblioteca de l'escola. Ja hi ha llista d'espera per fer-ne préstec! 





diumenge, 22 de maig del 2016

Ricardo Alcántara i L'ós que volia deixar de ser petit

  
El darrer dijous 19 de maig, l'escriptor d'origen uruguaià Ricardo Alcántara va venir a la biblioteca de l'escola a presentar el seu darrer llibre L'ós que volia deixar de ser petit. Els nens i nenes de segon, que havien llegit el conte i ja feia dies que preparaven la visita, van poder conèixer aquest autor de literatura infantil i juvenil i li van fer moltes preguntes sobre la seva feina i la seva trajectòria professional. Això sí! Igual que l'osset Grancú, el protagonista de L'ós que volia deixar de ser petit, van haver de superar tres proves molt rigoroses!

 





El Ricardo va venir convidat pel programa de ràdio del Canal Blau Més content que un gínjol. Com ja sabeu, aquest programa està exclusivament dedicat a la literatura infantil i juvenil i, després de la xerrada, la seva directora, l'escriptora Susana Peix, va aprofitar la visita per fer algunes preguntes als nens i nenes de l'escola i per fer una entrevista al Ricardo Alcántara i a la coordinadora de la biblioteca. Si voleu escoltar el contingut d'aquesta entrevista, no us perdeu la propera edició del programa!



Agraïm al Ricardo Alcántara i al programa Més content que un Gínjol la seva visita a la biblioteca de la nostra escola!!!