Una de les coses positives d'aquest confinament que ens toca viure és la frenada que imposa a les nostres vides trepidants i la capacitat que desperta en les persones de trobar múltiples maneres d'ocupar el temps a casa. La lectura en sortirà del tot beneficiada i les nenes i els nens també.
Els contes, els llibres i les històries són recursos extraordinaris que ens han d'acompanyar habitualment en l'educació dels nostres fills i filles. La situació actual ens ofereix unes circumstàncies especialment òptimes per a posar en pràctica tot el seu potencial. Des de la biblioteca de l'escola, us volem oferir idees i recursos per a gaudir de la lectura en família, aproximant-vos als llibres per diferents camins.
- No cal tenir llibres a casa per a gaudir de bones històries. Expliqueu els contes que recordeu de la vostra infància o inventeu-ne amb ajuda de la canalla. Els agrada especialment crear arguments a partir de dos objectes aleatoris, barrejant personatges de contes o creant finals alternatius per a històries que ja coneixen.
- Compartiu les lectures, les seves i les vostres. La clau està en aconseguir que visquin la lectura com una experiència agradable, tranquil.la, plaent. Dediquem-li una estona cada dia, seiem al sofà, apaguem la televisió. Amb la canalla petita compartirem llibre i negociarem el fragments que llegeix cadascú. Amb els nens i nenes que ja tenen més destresa, podem comentar l'argument, ajudar-los a comprendre millor el contingut amb preguntes que els ajudin a pensar, observar les il·lustracions i buscar la relació que tenen amb el text. Que us expliquin que han entès i perquè els agrada o no els agrada un determinat llibre.
- Practiqueu la lectura en veu alta. Escolteu com llegeixen les vostres filles i fills i ajudeu-los a millorar donant-los-hi un bon model i fent-los-hi observacions sobre l'entonació, el ritme, el volum i la projecció de la veu. Podeu gravar una lectura amb el mòbil i comentar-la posteriorment.
- Un conte, una història, un llibre pot ser el punt de partida d'activitats molt diverses, des d'un dibuix fins a una representació teatral. El podem resumir en un text escrit, en podem escriure l'opinió, el podem reproduir en format còmic, el podem representar amb playmobil o qualsevol altres ninots que tinguem per casa, podem construir els personatges amb material de rebuig i podem escriure el guió d'una obra de teatre on pot participar tota la família.
- Nens i nenes: recupereu els llibres que teniu per casa. Els vostres i aquells que us ha passat algú de la família. Segur que n'hi ha molts que estan esperant ser llegits per primer cop. Endreceu-los, traieu-los-hi la pols, intenteu recordar el seu argument. Rellegiu-los. La segona lectura sempre ens aporta noves dades.
- Organitzeu la vostra biblioteca de manera personal. Aquí teniu algunes idees: https://www.llegircruilla.cat/2019/09/organitzar-una-biblioteca-infantil/
- Si algú de vosaltres ens vol recomanar algun dels llibres que està llegint, ho pot fer per escrit o bé per vídeo, fent una resenya breu del contingut i expressant la seva opinió argumentada. Envieu les vostres recomanacions al correu de l'escola i les publicarem al blog de la biblioteca. Recordeu que els vídeos s'han d'enregistrar en format horitzontal.
- Hi ha moltes propostes online per gaudir de la lectura mentre aprenem: activitats per aprendre llegint, per treballar determinades obres, per millorar la fluïdesa... Alguns bons exemples:
- Au, llegim!
- Entrena't a llegir
- Els contes d'en Tom i la Laia
- Poemes Joana Raspall
- Interactius monstruosos (pels entusiastes d'Agus i els monstres)
- Si teniu el carnet de les biblioteques públiques, podeu accedir al servei de préstec on-line dels continguts digitals de e-biblio Catalunya, amb una àmplia oferta per a infants i joves: https://catalunya.ebiblio.es/opac/
- A internet hi ha infinitat de recursos relacionats amb la lectura que us poden ser útils aquests dies. Al blog de la biblioteca de l'escola en teniu alguns de seleccionats a la part dreta de la pantalla, però en tot cas, en destaquem uns quants:
- Per escriure contes: https://win.memcat.org/infantil/contesb/index.html
- Una mica de tot: http://www.edu365.cat/workshop/narrativa/index.html
- Conte infantil sobre el coronavirus: https://marketing.editorialsentir.com/contenidosadicionales/Conte_La_Rosa_contra_el_virus.pdf
- Activitats sobre contes: https://www.castellnouedicions.com/activitats-per-fer-a-casa-amb-nens-2020?oscsid=nrf5368k805mto39v4tskvo1h5
- Recomanacions lectura en veu alta: http://www.lecturaenveualta.cat/tecniques-de-lectura-en-veu-alta/
- Revista Cavall Fort: http://cavallfort.cat/
- Revista Camacuc: http://camacuc.com/
- Endevinalles: http://www.xtec.cat/~aperafit/p/endevina/inici.htm
- Orientacions d'en Jaume Centelles per a llegir amb els fills i les filles: https://www.fbofill.cat/sites/default/files/4Orientacions%20per%20a%20pares%20i%20mares.pdf
Esperem que aquest confinament s'acabi el més aviat possible i ens retrobem a la biblioteca de l'escola. Us desitgem bones lectures, molts ànims i molta salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada