La meva llista de blogs

dimecres, 7 de març del 2018

Recomanacions pel 8 de març, dia de la dona

A punt per commemorar un any més el dia de la dona, us presentem quatre lectures imprescindibles per a reflexionar amb nens i nenes sobre la desigualtat de drets i oportunitats entre dones i homes. Les trobareu a la biblioteca de l'escola. Us animem a compartir i comentar amb els vostres fills i filles aquests llibres doncs, malauradament, encara queda molt camí per recórrer. 

Per les nenes i nens d'infantil, tot un clàssic de la vida domèstica: Afanya't Maria, Afanya't. La història retrata amb molt d'humor diverses escenes quotidianes d'una parella i la seva manera de repartir les tasques de casa: totes recauen en ella, la Maria.
  • N.M. BODECKER, Afanya't Maria, Afanya't, Lumen, Barcelona, 2002.


L'Artur i la Clementina també planteja d'una forma molt planera una relació de dues tortugues en la qual l'Artur, amb voluntat de complaure la seva parella, es mostra incapaç de compartir res amb ella i tractar-la com a igual. La controla, la carrega de regals innecessaris, la menysté repetides vegades i ataca tant el seu amor propi i la seva llibertat personal que aconsegueix saturar-la. 
  • ADELA TURÍN, L'Artur i la Clementina, Kalandraka, Pontevedra, 2012.


Un lloc per la Rula explica la història d'una nena que podria viure en molts països del planeta en que no es consideren els drets de les dones. La Rula busca el seu lloc al món i només rep ordres per part de totes les persones de la seva família: fer el llit, cuinar, comprar, cuidar els seus germans i germanes, netejar i, fins i tot,  li acaben ordenant que es casi amb el seu cosí. En cap moment ningú li pregunta què vol ni considera la possibilitat que ella vagi escola i pugui aprendre tot allò que amaguen els llibres. Per això, decideix escollir el seu propi camí, un camí que les nenes i els nens de cicle mitjà estan desitjant al llarg de tot el relat.
  • MAR PAVÓN, Un lloc per a la Rula, Tramuntana, Barcelona, 2015.


Finalment, una història verídica per a les noies i els nois de Cicle Superior: Malala pel dret de les nenes a l'educació. Aquest llibre descriu de forma molt delicada la difícil situació a què es va haver d'enfrontar la Malala Yousafzai, per defensar quan només era una nena el dret de les nenes a l'educació al Pakistan, sota el règim talibà. Guardonada amb el Nòbel de la Pau l'any 2014, l'experiència de la Malala és inspiradora per a totes les dones del món. "Per fer-me poderosa, només necessito una cosa, educació". Aquestes són les seves sàvies paraules.
  • RAPHAËLLE FRIER,  Malala, pel dret de les nenes a l'educació, Blume, Barcelona, 2016.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada