La meva llista de blogs

diumenge, 14 de març del 2021

21 de març, Dia Mundial de la Poesia

El dia 21 de març va ser proclamat per la UNESCO Dia Mundial de la Poesia. Des de la biblioteca de l'escola, per a celebrar-lo, us volem recomanar alguns llibres de poesia per a infants, un recurs molt interessant per a treballar el gust per la lectura. A partir del ritme, la sonoritat i els jocs del llenguatge, la poesia infantil acosta la literatura a la canalla de forma lúdica i atractiva. La seva expressivitat i la seva capacitat simbòlica activen la curiositat i la motivació lectora de nenes i nens. La seva musicalitat ofereix la possibilitat de recitar, memoritzar i compartir.

Comencem la nostra selecció amb un llibre d'Haikus, una de les formes pròpies de la poesia tradicional japonesa. Es tracta d'un recull il·lustrat de set composicions molt breus que es mouen entre l'endevinalla, la descoberta i l'emoció per convidar a la canalla més petita a descobrir la poesia.

  • NÚRIA ALBERTÍ, Els meus primers Haikús, El Cep i la Nansa, febrer 2029, 2a edició.


Kalandraka recupera en una nova edició el llibre que Miquel Desclot va dedicar al seu fill Eloi, una obra de referència de la poesia catalana per a infants. Oi, Eloi? és un recull de proverbis, endevinalles, cançons, jocs breus i composicions una mica més extenses que tenen en comú el sentit lúdic del vers. 
  • MIQUEL DESCLOT, Oi, Eloi?, Kalandraka, Barcelona, 2019.


Bitxopoemes i altres bèsties és un poemari adreçat a infants de l'escriptora biscaïna Leire Bilbao. Les diferents poesies que s'hi recullen, escrites originalment en euskera, han estat adaptades al català per l'escriptor i traductor barceloní Jaume Subirana. L'obra es compon de gairebé cinquanta propostes poètiques organitzades en quatre apartats: poemes voladors, poemes d'aigua, poemes que repten i poemes rugents. Bitxos i altres bèsties retratats amb una bona dosis d'humor. 
  • LEIRE BILBAO, Bitxopoemes i altres bèsties, Kalandraka, Barcelona, 2019.


Arianna Squilloni es passeja per la natura observant amb ulls de nena l'entorn que envolta tots els essers vivents que s'hi mouen: els gripaus, el llimac, la flor d'àrnica o la sargantana. Sota les pedres és un llibre deliciós, on la bellesa de cada poema encaixa amb unes il·lustracions molt delicades i una enquadernació artesanal.

  • ARIANNA SQUILLONI, Sota les pedres, Akiara books, Barcelona, 2020.


Per finalitzar les nostres recomanacions, us proposem una selecció de poesies infantils en castellà feta per Ana Garralón. Són 32 poemes sobre animals de diversos autors llatinoamericans repartits en tres apartats diferents: Por el aire van..., Del agua vienen... i En la tierra están... 
  • ANA GARRALÓN (sel. i prol.), Rurrú camarón. Antología de poetas lationoamericanos, Bambú, Barcelona, 2017.


Esperant que aquesta selecció us inspiri i us animeu a compartir poesies amb tota la família, us desitgem un molt bon Dia Mundial de la Poesia!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada