La meva llista de blogs

diumenge, 7 de març del 2021

8 de març, dia de la dona

A punt per celebrar un any més el dia de la dona, volem compartir amb vosaltres algunes lectures de la nostra biblioteca que ens aporten elements de reflexió molt interessants per treballar des d'una perspectiva coeducativa i per reivindicar els drets de les dones. Us convidem a compartir amb les vostres criatures llibres com aquests que ens ajuden a construir relacions igualitàries i a rebutjar qualsevol mena de discriminació.

L'Artur i la Clementina és tot un clàssic que planteja d'una forma molt planera una relació de dues tortugues en la qual l'Artur, amb voluntat de complaure la seva parella, es mostra incapaç de compartir res amb ella i tractar-la com a igual. La controla, la carrega de regals innecessaris, la menysté repetides vegades i ataca tant el seu amor propi i la seva llibertat personal que aconsegueix saturar-la. 
  • ADELA TURÍN, L'Artur i la Clementina, Kalandraka, Pontevedra, 2012.

La història de les dues germanes que reben la visita del seu cosí Hans descriu amb molta gràcia com xoquen dos estils de vida ben diferents i com, des d'una bona voluntat malentesa, aquest cosí menysté la manera de viure d'aquestes dones i els vol imposar el seu propi criteri.
  • SONJA BOUGAEVA, Dues germanes tenen visita, Takatuka, Barcelona, 2010. 

Rosa Parks és un dels títols de la col·lecció Petita & GRAN, una col·lecció de contes que dona visibilitat a moltes dones úniques i meravelloses de les quals es pot aprendre i amb les quals ens podem identificar. Aquest és el cas de l'activista Rosa Parks, que va lluitar contra la discriminació racial de les persones afroamericanes als Estats Units. La seva lluita per la igualtat, la seva reivindicació pels drets civils i el seu coratge van inspirar i ajudar a molta gent. A més de la narració de la seva història, el llibre inclou fotografies i una biografia breu.
  • MARIA ISABEL SÁNCHEZ VEGARA, Rosa Parks, Alba, Barcelona, 2019.

La trena o el viatge de Lalita és l'adaptació infantil del llibre La trena de Laetitia Colombani. La història es situa a l'Índia i ens parla de la discriminació que pateixien les dones d'allà i molt especialment les que formen part de la franja social dels dàlits, intocables. La Smita té un gran somni: que la seva filla Lalita vagi a l'escola. La lluita d'aquesta dona pel futur de la seva filla resulta admirable.
  • LAETITIA COLOMBANI, La trena o el viatge de la Lalita, Penguin Random House, Barcelona, 2020.

Valerosas és el retrat de quinze dones que, malgrat les circumstàncies adverses de la vida, van lluitar per a aconseguir els seus somnis. Totes elles van ser dones decidides i perseverants que es van haver d'enfrontar a la intransigència pròpia dels seus respectius períodes històrics. La seva determinació va contribuir a canviar el món de moltes dones. 
  • PÉNÉLOPE VAGIEU, Valerosas 1, mujeres que sólo hacen lo que ellas quieren, Dibbuks, Barcelona, 2017.

L'educació en la igualtat i el respecte com a valors fonamentals de la convivència és l'ànima del nostre projecte educatiu. Esperem que lectures com aquestes ens ajudin a construir relacions igualitàries basades en el respecte i l'empatia. Us desitgem un molt bon dia de la dona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada