La meva llista de blogs

dimecres, 20 de març del 2024

21 de març, Dia Mundial de la Poesia

Aquest dijous 21 de març celebrem el Dia Mundial de la Poesia per a donar veu a aquest gènere literari que tant ens emociona. La commemoració d'aquesta diada és un bon pretext per a parlar de poemes, promoure'n la lectura, recitar-ne en veu alta, inventar-ne algun de propi i assajar d'escriure'l en un full. També és una molt bona ocasió per donar visibilitat a tot el fons de poesia que tenim a la biblioteca de l'escola.

Aquí us fem arribar una mostra de les darreres novetats que acabem d'adquirir, amb la certesa que, malgrat les reticències que a vegades tenim les persones adultes, la poesia infantil és un gènere molt adequat per a treballar el gust per la lectura amb les criatures. A partir del ritme, la sonoritat i els jocs del llenguatge, la canalla s'acosta a la literatura de forma lúdica i espontània. L'expressivitat i la capacitat simbòlica de la poesia activen l'atenció i la motivació lectora de nens i nenes. La seva musicalitat ofereix la possibilitat de recitar, memoritzar i retenir versos. També ens ajuda a treballar el gust per la destresa lectora i la bona dicció. Compartint poemes, fem xarxa, ens apropiem de les paraules i construïm significats en comú. 

Per l'alumnat d'infantil i cicle inicial us presentem dos dels títols de la col.lecció Olívia, publicada per El cep i la nansa, en lletra de pal i paraules rimades. Els textos són de Salvador Comelles i Joana Raspall.



A partir de cicle mitjà us proposem dos temes ben diferents: el circ, de la mà d'en Miquel Desclot, i la casa, amb dos poemaris de Rodolfo del Hoyo i Salvador Comelles.




Per les nenes i els nens de cicle superior us recomanem els jocs de paraules amb què ens sorprén Ramon Besora a La lletra que tot ho canvia. Altrament, us recomanem la mirada actualitzada que la Mar Borrajo fa del poema Murs d'en Konstandinos P. Kavafis.


També ens alegra tenir a les mans el recull que El cep i la nansa ha elaborat amb una selecció acurada de poemes de la Lola Casas, amb les il.lustracions inconfusibles de la Mercè Galí:

I encara una darrera recomanació per aquest any del centenari del naixement d'en Joan Salvat-Papasseit. Pep Molist fa un recorregut breu per la vida del poeta seleccionant alguns dels seus poemes més emblemàtics:


Us recordem que aquest curs els nens i nenes de quart han col.laborat amb el programa de ràdio Embaladits del Canal Blau, enregistrant la lectura en veu alta de poemes que han seleccionat prèviament a la biblioteca. En podeu escoltar un cada setmana!

Des de la biblioteca de l'escola us desitgem un molt bon Dia Mundial de la Poesia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada